Att vara med i styrelsen

Hej, Thomas Odell Balkeståhl heter jag.
Jag är sittande ordförande i styrelsen för Bostadsrättsföreningen Flygaren1, jag bor på Flygkårsvägen, där jag har en fru och en dotter varannan vecka.

Återigen, till er som vill och kan lyssna, kan kanske lägga till, till er som kan läsa längre än två rader text i taget…
Några rader om hur det är att vara med och jobba i styrelsen, ett i princip ideellt arbete.

Jag tänkte att alla kan få veta lite mer om det glamorösa jobbet att vara en del i styrelsen för en stor bostadsrättsförening med en relativt stor andel hyresrätter.
Vi är idag en styrelse som består av 7 medlemmar, mer eller mindre aktiva är bara 6 av oss. Vi skulle varit 8 och det var vad som valdes in, men saker händer, prioriteringar ändras, livet knackar på. En föll bort direkt, en har sakta men säkert fallit bort bit för bit. Vi var 4 nya som lite kastades in i en helt ny vardag, utan att ha vare sig utbildningen eller hela kunskapen, för den går inte att få på annat sätt än att göra jobbet.
För att kunna ha styrelsemöten en gång per månad, måste vi hitta en dag då det inte krockar med att några har barnen, att några jobbar, att man är bortresta, att det inte är simning, träningar, favoritlagets fotbollsmatcher, o.s.v. Vi är helt vanliga människor med helt vanliga liv. Skillnaden mellan oss och andra i vårt område, är att vi faktiskt bryr oss tillräckligt för att göra någonting. Vi har lika ont om tid, vi har lika fullt upp, bråttom, tajt, men vi prioriterar detta.
Vi löser det mesta vi gör via mail, för att vi bara inte har tid annars, det sker utspritt över hela dagen och det är inte ovanligt att det skickas och kommer mellan 20 och 50 mail på en dag. Det är vårt liv, det bara delen med styrelsen. Till det kommer så allt det andra som ni andra har, som gör att ni inte anser er ha tid för att engagera er. Idag har jag 3811 lästa mail i min styrelse-inkorg, det är sedan i augusti (9 månader). Jag har själv skickat 1925 mail sedan augusti.
Allt detta på fritiden, tid som ligger mellan jobb, familj, vänner, träning, barn, nöjen, hobbys och annat.

Det mesta vi gör, görs i tysthet, det är ett tråkigt, vardagligt arbete som bara måste göras och det är bara de i styrelsen som kan göra det. Gör vi det inte, stannar föreningen, inget betalas, inte ens lånen, vi skulle snabbt få stora problem. Det enda som tvingar oss att göra det vi gör, är ansvarskänsla. Vi har fått och tagit på oss ett uppdrag, vi kan bara inte släppa bollen och lämna alla i sticket.
Sedan vi som nu finns i styrelsen blev invalda i augusti 2018 så har vi hunnit med att göra ganska mycket, det som känns som det enda som räknas, är att vi äntligen fått bollen i rullning på en stor make-over av hela området: Nya Flygaren. Det är sammanlagt kanske 50-100 olika småprojekt som ska utföras i en ordning som blir ekonomiskt bra, som inte stör så mycket, som fungerar rent praktiskt, som går att optimera mot entreprenörer m.m. Det är ungefär som att planera och koordinera 50 bröllop i 50 olika städer där både bruden, brudgummen, familjerna är osams. Det görs av glada amatörer som hellre försöker än att ser att inget görs. Vi lär oss, vi vill, vi försöker, det blir bra ibland, perfekt ibland, men ibland fel eller rent av dåligt. Vi vet dock med säkerhet, att vad vi än gör, så är det någon eller några som tycker det är dåligt. Det är charmen men en förening, alla tycker olika och de som är missnöjda låter det höras. Vi själva vet dock, att det blir bra när det är färdigt, det blir jätte-jätte-jättebra! Det är dock inte färdigt dag 1, det skulle vi kanske varit tydligare med? (Det var ironi)

Nu tar vi i Nya Flygaren projektet in hjälp med projektledningen (som planerat från början), det kommer att bli mer och mer tydligt, men det är i början av ett så stort projekt omöjligt at veta mer än grundläggande vad som kommer att ske.
Här kommer så regelbundet från olika håll från boende upprepade krav på detaljer, tydlighet, på exakta planer in i minsta detalj, på kronan, helst öret, att vi som gör detta är skyldiga att berätta in i minsta detalj allt vad som ska göras, vad det kostar, när det ska göras, var det ska göras, hur mycket det låter, vilken färg, vilka det påverkar, o.s.v. Igen och igen kommer dessa önskemål/krav. ’För det är en styrelses skyldighet’ säger vissa som själva inte bryr sig eller har tid att själva delta, ta upp en kratta, en spade eller en penna, gör något själv, erbjud din hjälp.
Om en kommun skulle genomföra ett liknande projekt, i samma omfattning, skulle man kunna lägga samma summa som vi lägger på hela projektet, för att bara planera det, för det är stort. Vi har dock inte den lyxen, vi har hellre nya fina ekportar, än att vi har en plan…och sen inte får några portar alls.

Nya Flygaren är en sak, det är något nytt, något nyskapande, det ger energi, men i en styrelses arbete ingår så mycket som inte ger något alls. Men som ändå måste göras, här är vi helt utlämnade till oss själva, vi är en grupp nu som jobbar ganska bra tillsammans, som hjälps åt, som hugger i om det krävs. Vi sitter på kvällar/nätter och lusläser fakturor och offerter från våra leverantörer så att det inte blåser oss(Läs alla oss) på pengar, vi kunde bara säga ok till allt, ingen skulle veta bättre, men vi har ett ansvar, vi har fått ert förtroende. Tänk de fakturor du får som privatperson, men 3 ggr så många och med belopp som är 50 x så stora.
Vi ser till att protokollen blir färdiga i tid, vi skickar runt pappret och alla som ska skriver på, vi kontaktar leverantörer för att kanske få en bättre deal åt oss alla, som bredband, tv, snöröjning, förvaltning, o.s.v.
Vi försöker se till att alla leverantörer gör det de ska, att de inte låter allt förfalla totalt. Det är inte helt självklart, som man kan märka idag.
Till allt detta kommer att vi ska ta ställning till boende med ekonomiska problem, med andra problem, hyresrätter som bör renoveras, med trilskande hyresgäster, som råkat illa ut, som missköter sig, som parkerar fel, som inte bor kvar, m.m.
Hemsidan ska uppdateras, infoblad ska skrivas och delas ut, lappar ska sättas upp, skrivas ut, sparas, o.s.v.
Det och massor av annat som bara inte är superkul, men vi gör det, för vi har ett ansvar, vi har fått ett förtroende av er och vi försöker leva upp till det.

För allt det vi gör, har vi valt att ge oss själva ett arvode som ligger på ca 15.000 kr för ett helt år, 50% av detta går bort i skatt, så 7.500 kr. Det för att vi inte vill att styrelsearbete ska handla om pengar, då blir det inget bra jobb gjort, det bör vara ett kall och ett ansvar, en vilja att förbättra. Det är dessutom en del av att ha en bostadsrätt, det är bortglömt av de flesta, men det är en styrelse som möjliggör att vi alla kan äga våra lägenheter i en förening. Utan oss, ingen förening, inget eget ägande. Betänk att jag ensam bara på infomötet för Nya Flygaren la minst 40 timmar på att förbereda, med inköp jag står för själv, till det nära lika mycket tid som min fru lagt. Det bara på ett möte som varade 3 timmar, för att alla vi som bor här ska veta vad som kommer att ske i Nya Flygaren och kanske kunna hålla ett positivt sinnelag. Vi gör alltså inte detta för pengarna, om vi la samma tid på att samla burkar skulle det ge bättre betalt.

Jag vill dock inte säga att det är synd om oss, tvärtom, det är inte alla förunnat att kunna säga att man faktiskt var en av de få som ställde sig upp och tog ansvaret, som politiker som arbetar ideellt. Vi får dock vår belöning ibland också, när saker händer, när vi fick ett rungande JA på Piatto Fresco, när de första sophanterings-kassunerna kom på plats, när de jättefula stenarna försvann, när vi lyckas få till ett avtal som ger alla internet för en 3:e del av nuvarande pris, när vi har möten med arkitekten Göran och får se hur fint allt skulle kunna bli. Då, då får vi vår belöning, då är det lätt att vara med i styrelsen.

De stunder då det inte är kul, är när medlemmar kräver perfektion och att vi ska kunna se in framtiden, att allt vi gör blir granskat med lupp och hårt kritiserat, när vi inte har minsta utrymme att göra fel eller att få göra efter vårt bästa omdöme, det av medlemmar och hyresgäster, som inte vill vara med och jobba själva, som bara vill sitta bredvid och åka med. Som likt gamla gubbar med ölmage sitta i fåtöljen och kritisera domare och tränare och spelare och kräva att de ska avgå, lemlästas eller lika gärna kan dö.
Vi har en liten grupp troll i form av hyresgäster och kanske någon eller några medlemmar, de flesta vet vilka de är, som har gjort det till sitt kall att förstöra och skapa dålig stämning. De sätter sig inte in i något och kritiserar ändå, de förstår bara hälften av vad som sker, men kritiserar ändå, de vill absolut inte vara med själva och jobba, men de kritiserar ändå, de tar en mening ur sitt sammanhang och tar den som bevis på att allt annat är en lögn. Det är riktigt illa, de är små människor med en liten själ, de gömmer sig bakom diverse olika skäl och att de haft otur i livet och inget är deras eget fel, de tycker att det därför är deras självklara rätt att döma, döma, döma, döma. ’Ni är inkompetenta’ och ’Ni gör bara fel’, ’Ni överskrider era befogenheter’ och ’Ni måste förklara er’, vi blir polisanmälda och så vidare. ’Alla väljer sitt eget beteende, sin egen reaktion och får ta ansvar för den’.
I de stunderna, då är det som sagt inte kul, men då är det också så att man starkt börjar omvärdera saker, är det värt det? Hur påverkas min familj? Kan jag göra likadant tillbaka? Vad skulle hända då?
När så medlemmar eller hyresgäster börjar attackera mig privat, så slocknar jag, då är det inte roligt längre. Jag funderade länge på om jag skulle bara lägga ut det meddelandet från en i området som blev droppen för mig, så kan personen i fråga få förklara sig, men just nu lutar jag åt nej, jag vill ju inte vara som dom. Men vi får se.
Ni som är medlemmar ska också veta, att om ni skriver något på facebook, är det inte samma sak som att vi i styrelsen för föreningen lovat att svara samma dag, vi försöker så gott vi kan ignorera facebook helt. Maila styrelsen@flygaren1.se om ni vill kontakta styrelsen, det är ENDA sättet. Då svarar styrelsen oftast snart, eller senare, eller inte alls, det kan glömmas, falla mellan storlarna, o.s.v. Barnpassning, biobesök, middag ute, tvätt, däckbyte, o.s.v. Mitt i allt det kan saker missas. Kan det gå att förstå?
Om du hör av dig, om du vill erbjuda din åsikt, gör det gärna i formen: ’Hej, jag tycker så här och jag är gärna med och hjälper till att göra det så. Annars är jag gärna med och hjälper till ändå’.
Tänk också på, att det mesta troligen hanteras av antingen FSS eller Bredablick, deras uppgifter finns på hemsidan.

Jag tänker inte gå in i försvar kring det som är gjort på f.d. baksidan med träden (numera framsidan), jag anser att vi varit mer än tydliga, om man bara vill höra på det örat, ’en bättre utsikt FÖR ALLA’, ’en betydande gallring’, ’mer tillgängliga att vistas i’, det är mycket riktigt INTE slyröjning. Vi fick en majoritet på 86% av de som brydde sig tillräckligt och hade rätt att rösta för Nya Flygaren, med samma beskrivning både i mappen alla fått, på anslagstavlorna och på hemsidan. Om en vecka eller två, kommer det vara en fröjd att se ut på baksidan, grönt och fint, allt skräp och stockar och ’skogsrens’ kommer vara borta. Jag förstår inte varför det ens måste försvaras, sånt händer hela tiden, oftast bra mycket hårdare, se på området över vägen från Ica stop. Hur många av er har kampanjat mot det? Vad hände med de fåglarna, rådjuren och skalbaggarna? Alla jättegamla träd?
https://flygaren1.se/gallring-av-skogspartierna/
(Sitter även på anslagstavlor och i mappen alla fått)

Det som dock hade varit trevligt, är om alla ni som tycker att det vi gör är bra, sätter stopp för det som sker och det som skett. Sent nu, men att ni på riktigt sätter stopp. Att det fortsätter som det gör nu, är inte hållbart alls, då kommer hela föreningen snart vara på väg mot stora problem. För allas skull, borde den illa fungerande FB gruppen tas bort, det är till allvarlig skada för alla. Den leder inte till något gott. Flytta den nuvarande dialogen till Flashback så kan polisen och Säpo hålla ett öga på den…

Jag vet att valberedningen hade sitt rekryteringsmöte nu i veckan, jag hoppas verkligen att det kommer in flera nya som vill ta tag och jobba hårt. För det behövs, vi kan inte se bakåt och se på hur det var på 80-talet, eller drömma om hur allt var grönt och fint och fåglarna kvittrade. Det är inte förr nu, även om förr var bättre, nu är nu, dags att göra något nu. Jag rekommenderar verkligen att ni alla tar chansen att jobba med styrelsen. Man lär sig så extremt mycket på kort tid. Man lär känna härliga människor som man jobbar ganska tätt ihop med.

Jag själv, fick dock som sagt nog igår. Jag kommer att avgå både som ordförande och ur styrelsen och har redan inlett de processerna, jag är bara människa och jag vill inte ha en så här stor uppförsbacke i mitt liv.

(Ni som nu fått som ni velat, kan börja jubla nu, ut på Facebook och gotta er! Gratulerar till ett bra utfört värv! Ni slipper mig och allt dumt som jag hittar på. Tyvärr kommer ni nog få stå ut med att all den jobbiga förändringen i Nya Flygaren genomförs ändå…)
Jag skulle säkert nu kunna få till en uppföljningsartikel i Täby Nyheter, där jag berättar hur det går till här, men det gör jag inte, då det skulle skada alla i Flygaren. I den sista artikeln de skrev, var det dessutom några troll ute och snabbt la texten under lupp och mer eller mindre kallade mig en lögnare. Artikeln som bara var till gagn för hela Flygaren, som var en oväntad bonus, som jag inte på något sätt fick granska eller se i förväg eller ens fick veta att den skrevs eller publicerades. Men det var bra för oss, vi som äger våra boenden bryr oss om sånt trams, att vi ska kunna få råd att betala av lånen den dagen vi kanske vill flytta, att vi kanske vill kunna belåna boendet, larvigt kan man tycka, men om man lagt sitt livs besparingar på sitt boende, då bryr man sig om sånt.
Däremot, till alla er andra när det kommer till Nya Flygaren, var beredda på, allt kommer i alla skeden att ge en storm av kritik, när garagen tas bort – ’varför sa ni inget’, när staketen sågas ner – ’de var så vackra och ett insynsskydd’, när portarna görs om i ny färg – ’de var ju antika och ett kultur-arv, polisanmäl!’ När buskar byts ut – ’de var ju av en hotad art’…när barnen får en riktig plats att leka på – ’det låter så illa, måste den stå vid mig?’

Ser faktiskt lite fram emot att se hur kritiken av just det här brevet kommer se ut, för den kommer, det är jag inte ens orolig för. Det är så det fungerar här. Gör något bra, få skit för det.

Här är förresten ett litet försök att lista det vi i styrelsen gör, utöver Nya Flygaren, säkert är det dubbelt upp och lite därtill:

 • Styrelsemöten
 • Leverantörsmöten
 • Avtal
 • Offerter
 • Offertmöten
 • Certifieringar
 • Attesteringar
 • Förattest
 • Dagordningsskrivande
 • Protokollskrivande
 • Protokolljusteringar
 • Renoveringar
 • Parkeringar
 • Garage
 • Lägenhetsförråd
 • Lägenhetsbesiktningar
 • Postlåssystem
 • Postfack
 • Iloc nyckelsystem
 • Lokaluthyrning
 • Uthyrningslägenheten
 • Valberedningen
 • Kommunen
 • Andrahandsuthyrningar
 • Lägenhetsförsäljningar
 • Fastighetsförvaltare
 • Trädgårdsfirma
 • Snöröjning
 • Office 365 administration
 • Hemsideuppdateringar
 • Hemsidedesign
 • Logotyp
 • Ekonomiska rapporter
 • Ekonomisk förvaltare
 • Juridik
 • Stämma
 • Fika
 • Lokal
 • Röstsedlar
 • Röstlängd
 • Utbildningar
 • Registrering hos bolagsverket
 • Utlägg
 • Behörigheter
 • Extra stämma
 • Bredband
 • El
 • Hyresrätter
 • Hyresgäster
 • Medlemmar
 • Sophantering
 • Råttor
 • Reparationer
 • Portuppgångar
 • Polisingripanden
 • Sopinsamling
 • Grovsoprum
 • Medlemsansökningar
 • Lägenhetsstyling
 • Mäklarmöten
 • Tillträden
 • Lagkrav
 • Underhållsplan
 • Driftmöten
 • Budgetmöten
 • Revision
 • Årsrapport
 • Kvartalsrapport
 • Byggcylindrar
 • OCH MYCKET, MYCKET MER

Tack för mig – lycka till! Jag hejar på er!
// Thomas